Wellicht heb je er met vrienden of collega’s al eens over gediscussieerd, maar wat is dat veelbesproken fenomeen nu? ‘Nuchter trainen’. Het klinkt zo eenvoudig als maar zijn kan, maar misvattingen hier rond zijn snel gemaakt. We gieten het voor jou alvast in een kleine SANO-vatting.
Wat is dat nu?
Nuchter trainen is niet moeilijker dan wat je van het begrip verwacht. Je start je training na een lange tijd zonder inname van koolhydraten, eiwitten, vetten… En dan spreken we natuurlijk niet over een uurtje of twee, maar gaat het over meer dan 10 tot 14 uur zonder gegeten te hebben. Met andere woorden, plan je dergelijke training best in na je nachtrust en voor het ontbijt.
Wat doet dat dan met mijn lichaam?
Doordat je lange tijd geen koolhydraten opneemt, daalt je glycogeenvoorraad of de ‘brandstoftank’ van je lichaam. Een natuurlijk proces dat elke nacht gebeurt en dat je door middel van je ontbijt elke ochtend herstelt om je lichaam terug klaar te maken voor de dag. Energie opwekken om te kunnen presteren dus.
Wel als je die maaltijd overslaat en gaat trainen zonder je voorraad terug aan te vullen, gebeurt er heel wat binnen in je lichaam. Want koolhydraten vinden we bijna niet meer terug en zo zal je lichaam op zoek moeten naar andere energieleveranciers. En daarvoor komen we terecht bij de ‘vetten’.
Procentueel gaan we nu dus meer vetverbranding hebben dan de verbranding van de koolhydraten. Want ja, die tank raakt stilaan leeg. Maar je percentage vetverbranding ligt ook hoger dan bij een training na het ontbijt. Goed nieuws me dunkt!
Val ik hier dan sneller door af?
Afvallen en vetverbranding klinkt bij velen als muziek in de oren en een logisch verband. Wees er wel van bewust dat het je uiteindelijke energiebalans is, die de doorslag geeft in het proces van afvallen. De intensiteit van je activiteit blijft ongeveer dezelfde als je nuchter of met een ontbijt sport. Het aantal calorieën dat je verbrandt met andere woorden dus ook. De balans van verbruik en inname is daarom veel belangrijker om in het oog te houden als jouw doel afvallen is.
Wanneer is het dan wel voordelig?
Voor mensen die het vaak moeilijk vinden om te sporten net na het ontbijt of zij die een heel rustige en kortere training hebben gepland, is deze manier zeker een optie. Nuchter trainen doe je daarom best aan een lagere intensiteit en zeker en vast niet langer dan 90 minuten. Logisch ook want heb je als loper dit weekend een intensievere training – interval, fartleks of lange duur – gepland, zijn dat momenten dat je lichaam de nodige energie van je vraagt en heb je die voorraad zeker nodig! Je vertrekt toch ook niet naar Zuid-Frankrijk met een tank die bijna op reserve staat?
In de wereld van de meer geoefende of de topsporter komt het gegeven wel meer voor. Zoals je hierboven zag, is nuchter trainen zeker geen afvaltechniek maar eerder een prestatiebevorderende techniek. Door regelmatig dergelijke training in te lassen komen de spiercellen meer en langer open te staan voor de opslag van koolhydraten of glucose. Je zal met andere woorden die tank trainen om meer brandstof te kunnen opslaan.
In a nutshell
Nuchter trainen kan je zeker en vast eens per week inplannen in je trainingsschema. Procentueel zal je meer beroep doen op je vetverbranding, maar val je daarom niet per se sneller af. Let wel op dat de intensiteit van de activiteit niet te veel van je lichaam vraagt. Sporten moet ten allen tijde veilig en verantwoord gebeuren. You only have one body, treat it well!
Geschreven door SANO Coach Jente Van Mulders